Nipkov televisie

De Duitser Paul Nipkow realiseerde in 1884 een soort televisie. In 1885 kreeg hij daar patent op. Het was een mechanisch systeem,  een vroeg type televisiesysteem dat beelden kon overdragen. Het werkte op basis van een roterende schijf met gaatjes, de “Nipkow-schijf”, die als een soort scanner fungeerde. Deze schijf werd tussen een lichtbron en een fotocel (of een lichtgevoelige cel) geplaatst.
De televisietechniek is pas echt vanaf de dertigerjaren van de vorige eeuw tot  ontwikkeling gekomen. Toen kwamen de eerste volledig elektrische televisie-opneem- en beeldbuizen ter beschikking.

Meer informatie over de Nipkovschijf vindt u hier

Hondenhok

De eerste officiële landelijke zwart-wit televisie-uitzending was op 2 oktober 1951. In Nederland waren toen zo’n 500 televisietoestellen. Mensen keken naar het scherm van het eerste commerciële toestel dat Philips maakte, de TX400.Het toestel had een beeldbuis van 22 cm, een 4-kanalenkiezer en was 43 centimeter diep. Het zwart-wit toestel werd bij het grote publiek het ‘hondenhok’ genoemd.

TV

Het opnemen van bewegende beelden en die vervolgens op grote afstand weer zichtbaar maken, was een grote technologische stap.  Toch waren er de nodige beperkingen. Ten gevolge daarvan waren de beelden, net als bij de fotografie, niet in kleur, maar in zwart-wit. De beelden werden enkel in grijstinten weergegeven, zonder kleurinformatie. Dit type tv was dominant tot de jaren 1960, toen kleurentelevisie technisch mogelijk en populair begon te worden. 

Kleuren TV

Reeds omstreeks het eind van de twintiger jaren van de vorige eeuw werden er al concepten ontwikkeld om televisiebeelden in kleur te realiseren. Het zou toch nog zo’n 35 jaar duren voor de eerste commerciële uitzendingen van start gingen, met name in de USA. Door de uitvinding van de plumbicon opneembuis van Philips in 1961 ging de kwaliteit van de beelden enorm omhoog en kwam daardoor ook een versnelling in de ontwikkeling en invoering van de kleurentelevisie. In Nederland volgde de officiële introductie op de Firato in september 1967. Het was daarmee het tweede land in Europa dat in januari 1968 officieel met reguliere kleurentelevisie uitzendingen begon.


Breedbeeld tv

Een grootbeeld-tv is een televisie met een groot schermformaat, vaak 50 inch (127 cm) of meer. Deze tv’s bieden een indrukwekkende kijkervaring door hun grotere schermoppervlak en verbeterde beeldkwaliteit. Ze zijn ideaal voor het bekijken van films, sportevenementen en andere content waarbij een meeslepende visuele ervaring gewenst is. Grootbeeld-tv’s maken gebruik van verschillende technologieën zoals LED, OLED of QLED om levendige kleuren, scherpere beelden en diepere zwarttinten te leveren, waardoor ze een populaire keuze zijn voor thuisentertainment.