Bij binnenkomst valt onmiddellijk de maquette van de stad Eindhoven op.
Zo zag de stad er uit in 1891, het jaar dat Gerard Philips in Eindhoven met zijn lampenfabriek begon.

De maquette is rond 1966 in opdracht van Philips gemaakt door Harrie Jansen van de firma Mextal, aan de hand van een historisch onderzoek van Karel Vermeeren en gebaseerd op de “verzamelkaart de gemeente Eindhoven uit 1886 “.
De maquette heeft lange tijd in het Evoluon gestaan en is daarna door de afdeling  Philips Company Archief bewaard. 
Medio 1994 is de maquette door onze stichting opgezet en gecompleteerd.

Bestuursvoorzitters

President-commissarissen

Bron: Wikipedia

 

 

Een prikklok is een mechanisch apparaat dat wordt gebruikt om na te gaan wanneer een werknemer binnen is gekomen en hoe laat die weer weggaat. De werknemer steekt een prikkaart van karton in het apparaat. Na het invoeren van de kaart zet de machinale klok een stempel met de datum en tijd op de kaart. De prikklok bevindt zich meestal bij de ingang van de werkplaats of de afdeling.

De prikklok is in de tweede helft van de negentiende eeuw ontwikkeld. In de jaren negentig van de twintigste eeuw zijn de meeste prikklokken vervangen door andere tijdregistratiesystemen.

In de jaren dertig van de vorige eeuw gebruikte Philips handbediende telefooncentrales. Dat waren bedieningspanelen waarop een telefoniste, het werk werd meestal door vrouwen gedaan, handmatig de verbindingen maakte.
Bij het opnemen van de hoorn kreeg een abonnee verbinding met een telefoniste. De abonnee zei met wie hij wilde spreken en de telefoniste bracht met stekkers de verbinding tot stand.

Over de werking van de handbediende telefooncentrale kunt u hier meer vinden.