Kooldraadlampen (1891)

De kooldraadlamp was de eerste elektrische gloeilamp waarvan de houdbaarheid, energieverbruik en lichtopbrengst voor alledaagse verlichtingsdoeleinden toereikend was. Met dit lamptype konden gloeilampen concurreren met de destijds gebruikelijke kaars- en gaslicht. Als elektrische gloeidraad wordt een ongespiraliseerde draad van kool gebruikt.
Kooldraadlampen waren in de jaren 1880 de eerste elektrische producten die werden gebruikt in particuliere huishoudens.

Bron: Wikipedia

Op 1 september 1933 introduceerde Philips de Bi-Arlita gloeilamp, die een dubbelgespiraliseerde gloeidraad van wolfraam gebruikt.

Er wordt veel reclame voor gemaakt. Üit de folder: “Bi-Arlita lampen besparen meer op uw stroomrekening dan hun aanschafprijs bedraagt.

Gasontladingslampen

Een gasontladingslamp is een lichtbron waarin licht wordt gemaakt door een elektrische stroom door een gas te sturen.  De lampen bestaan uit buizen van verschillende vorm, die gevuld zijn met een gas. Gebruikte gassen zijn neon, argon, xenon en krypton, in vele gevallen een mengsel van deze edelgassen. Vrijwel altijd zijn nog andere materialen in de buis aanwezig, zoals de metalen kwik of natrium. De ontlading vindt plaats tussen elektrodes die in de buis zijn ingesmolten.

bron: Wikipedia

Fluorescentielampen (1947)

Een fluorescentielamp is een lamp die licht geeft door het oplichten van een fluorescerende laag onder invloed van ultraviolette stralen die opgewekt worden door gasontlading in de lamp. De bekendste voorbeelden zijn de tl (Frans: tube luminescent, “lichtgevende buis”, in de volksmond aangeduid als tl-buis of tl-lamp) en de zogenoemde spaarlampen. De lichtopbrengst is 5 à 6 keer zo hoog als bij een gloeilamp.

Bron: Wikipedia

Spaarlampen

Een spaarlamp is een gasontladingslamp. Het is een opgevouwen tl-lamp die in een normale fitting. Bij een spaarlamp gaat stroom door een buis die gevuld is met kwikdamp. Door de stroom in de kwikdamp komt energie vrij in de vorm van ultraviolette straling.
De ultraviolette straling is onzichtbaar. Aan de binnenkant van de glaswand van een spaarlamp zit daarom een laagje poeder dat fluorescenties vertoont, en daarmee de uv-straling omzet in zichtbaar licht.

LED lampen (2010)

Een ledlamp is opgebouwd uit een groep van licht-emitterende diodes (leds). De karakteristieken van de toegepaste leds in de lamp bepalen samen met de stralingshoek de lichtstroom, lichtsterkte en kleurweergave.

Bron: Wikipedia